Almedalsveckan 2017

Här hittar du information om våra seminarier och andra aktiviteter under Almedalsveckan 2017. Du kan se våra seminarier i efterhand eller läsa sammanfattningar av dem.

Måndag 3/7 

Mänskliga rättigheter på export? Regeringens och näringslivets roll på svåra marknader

Hur kan Sverige och svenska företag skydda mänskliga rättigheter och bidra till en hållbar utveckling när de agerar på svåra marknader? Samtal med EU- och handelsminister Ann Linde (S), Birgitta Ohlsson (L), näringsliv och civilsamhälle, om statens roll och ansvar för ett hållbart företagande.

Paneldeltagare:
Ann Linde, EU- och handelsminister (S)
Birgitta Ohlsson, utrikestalesperson (L)
Ylva Berg, VD Business Sweden
Anna-Karin Modin-Edman, hållbarhetschef Arla Sverige
Kathleen McCaughey, Amnesty International
Moderator: Peter Alestig, SvD

Arrangör är CONCORD Sveriges expertgrupp för företagande och mänskliga rättigheter: Afrikagrupperna, Amnesty International, Diakonia, Fair Action, Forum Syd, Individuell Människohjälp, Latinamerikagrupperna, Svenska kyrkans internationella arbete, Swedwatch och Union to Union.

Självbild eller verklighet – ett gränsöverskridande samtal om Agenda 2030

Röster från ett globalt civilsamhälle utmanar den svenska politiken: Är Sveriges självbild att vi är bäst i klassen och stämmer det med verkligheten? Vilka utmaningar står den svenska utrikes- och utvecklingspolitiken inför när vi säger att ingen ska lämnas utanför.

Medverkande:
Anna Horn, förste vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Maria Andersson Willner, riksdagsledamot (S)
Sofia Arkelsten, riksdagsledamot (M)
Alice Josephson, jämställdhetspolitisk talesperson Grön Ungdom
Moderator: Monica Lorensson, Plan International Sverige

Arrangör är CONCORD Sveriges arbetsgrupper för Agenda 2030 och Samstämmighet: Forum Syd, Hungerprojektet, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, LSU, Läkarmissionen, Plan International Sverige, PMU, PRO Global, Raoul Wallenberg Institute, RFSU, Svenska FN-förbundet, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet, Sveriges kristna råd, Union to Union, Vi-skogen och We Effect.

Tisdag 4/7 

Frukostmingel för medlemmar i CONCORD Sverige

Är du på plats under Almedalsveckan på uppdrag av någon av CONCORD Sveriges 61 medlemsorganisationer? Kom och träffa oss och andra medlemmar! Ett bra tillfälle att få koll på CONCORD Sveriges och andra organisationers aktiviteter i Almedalen. Vi bjuder på frukostmacka, kaffe/te och trevliga samtal för att visa vår uppskattning för det viktiga arbete som ni medlemmar gör.

Tid: 08:30-10:00
Plats: På grund av regnet flyttar vi in frukostminglet till församlingshemmet på Norra Kyrkogatan 2, bredvid Domkyrkan.
Arrangör: CONCORD Sverige

Onsdag 5/7 

Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?

Sverige är det första landet i världen som har en uttalad feministisk utrikespolitik. Med de bakslag för kvinnors och flickors rättigheter som vi sett i flera delar av världen under det gångna året är den feministiska utrikespolitiken viktigare än någonsin. På seminariet lanserar CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Jämställdhet årets upplaga av rapporten ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?” och bjuder på paneldiskussion med civilsamhället och regeringsrepresentanter på samma tema.


Deltagare:
Annika Söder, kabinettssekreterare hos utrikesministern (S)
Carina Ohlsson, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (S)
Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och skiljedomsföreningen
Hans Linde, ordförande RFSU
Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete
Moderator: Sonja Schwarzenberger (Arena Opinion)

Arrangör är CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Jämställdhet: Afrikagrupperna, Individuell Människohjälp, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kvinna till Kvinna, MyRight, MÄN, Operation 1325, Plan International Sverige, PMU, PRO Global, RFSL, RFSU, Rädda Barnen, Svalorna Indien Bangladesh, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Union to Union, WaterAid & We Effect.

Torsdag 6/7 

Vad vill partierna med biståndet?

Vad är ett bra utvecklingssamarbete i en tid då världen är osäkrare än på länge? Hur ska svenskt bistånd bäst möta framtidens utmaningar och stå fast vid principer som ger ett bistånd av bra kvalitet? Hör några partier berätta om hur ett effektivt bistånd ser ut enligt deras politik.

Medverkande:
Maria Andersson Willner, biståndspolitisk talesperson (S)
Sofia Arkelsten, biståndspolitisk talesperson (M)
Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (C)
Jens Holm (V)
Samtalsledare: Bo Forsberg, Diakonia & Anna Tibblin, We Effect
Avslutningsord: Kristina Henschen, Union to Union

Arrangör är CONCORD Sveriges AidWatch-arbetsgrupp: Diakonia, Forum Syd, Individuell Människohjälp, Plan International Sverige, Rädda Barnen, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet, Svenska Afghanistankommittén, Union to Union, Världsnaturfonden WWF och We Effect.

Fredag 7/7

Gå med i Mångfaldsparaden!

Den 7 juli mellan 14.00 och 16.00 uppmanar RFSL, en av CONCORD Sveriges medlemmar, alla seminariearrangörer att ställa in sina programpunkter och istället gå med i RFSLs Mångfaldsparad, som ett tydligt ställningstagande mot Nordiska Motståndsrörelsen.

 

Biståndsdebatten och Globalportalen hittar du fler seminarier om globala utvecklingsfrågor under Almedalsveckan, bland annat flera av våra medlemmars arrangemang.


Läs CONCORD Sveriges öppna brev till justitieminister Morgan Johansson, m.a.a. NMR:s deltagande i Almedalen, torsdag 29 juni 2017

CONCORD Sverige tar avstånd från NMR

Att den rasistiska och nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, beviljats tillstånd av polisen att delta under Almedalsveckan är djupt beklagligt. Vi tar avstånd från att en organisation med rasistiska, våldsamma och anti-demokratiska värderingar ges offentligt utrymme i vårt samhälle.

Det är värt att notera att Sverige har fått återkommande kritik från FN för att vi bryter mot konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering, eftersom Sverige inte infört förbud mot nazistiska och rasistiska organisationer och deras möjlighet att arrangera demonstrationer på offentlig plats.

Vi välkomnar samtidigt Almedalsarrangörernas ställningstagande att utesluta NMR ur det officiella programmet.

I Almedalen arrangerar CONCORD Sverige fyra seminarier och en frukost för våra medlemmar. Vi tycker det är viktigt att vara på plats i Almedalen för att föra en demokratisk diskussion kring viktiga samhällsfrågor. I längden är detta ett, av flera, sätt att arbeta för vår vision om en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och ansvar för framtida generationer och där varje människa lever ett värdigt liv, på lika villkor, fri från fattigdom och diskriminering.

Speak Your Mind

*