Lansering och paneldebatt: En feministisk utrikespolitik efter valet!

När:
2018-03-07 kl. 08:30 – 10:30
2018-03-07T08:30:00+01:00
2018-03-07T10:30:00+01:00
Var:
Kungliga Myntkabinettet
Slottsbacken 6
111 30 Stockholm
Sverige
Pris:
Gratis
Kontakt:
Jessica Poh-Janrell
08-648 99 22
Lansering och paneldebatt: En feministisk utrikespolitik efter valet! @ Kungliga Myntkabinettet | Stockholms län | Sverige

2014 lanserade Sverige sin feministiska utrikespolitik. Det var ett viktigt politiskt ställningstagande som har inneburit ökade satsningar inom utrikesförvaltningen och ett naturligt nästa steg för ett land som under många år fört en utvecklingspolitik med starkt fokus på jämställdhet. Samtidigt innebar det inte något dramatiskt politiskt skifte, utan snarare en förstärkning av en inriktning som funnits under många år. Svensk utvecklingspolitik har haft jämställdhet som ett prioriterat områden sedan 1996 och det har även funnits stor enighet i riksdagen om vikten av att arbeta för SRHR och kvinnor fred och säkerhet.

Inför valet 2018 hoppas vi att alla svenska partier ser mervärdet i att Sverige fortsätter vara det land som står upp för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter i alla internationella sammanhang. På seminariet lanserar CONCORD Sveriges arbetsgrupp för jämställdhet Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik. I deklarationen lyfter vi de största utmaningarna vi ser för det globala jämställdhetsarbetet just nu, och våra rekommendationer för hur Sverige kan bidra till en positiv förändring med hjälp av en fortsatt feministisk utrikespolitik. På seminariet kommer vi också ha en paneldebatt med representanter för riksdagspartier. Vi vill veta hur de olika partierna ser på en fortsatt feministisk utrikespolitik efter valet. Kommer alla partier vilja fortsätta föra en feministisk utrikespolitik under nästa mandatperiod? Hur skulle i så fall de olika partiernas feministiska utrikespolitik skilja sig från varandra?

OBS! Seminariet är nu fullsatt.

Medverkande:

Riksdagsledamöter från utrikesutskottet:
Kerstin Lundgren (C)
Maria Andersson Willner (S)
Sofia Arkelsten (M)
Valter Mutt (MP)
Yasmine Posio Nilsson (V)

Representanter från CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp:
Sara Österlund, politisk sakkunnig RFSU
Eliot Wieslander, generalsekreterare Läkare i världen
Jenny Enarsson, jämställdhetsrådgivare Diakonia
Gabriella Irsten, politisk handläggare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet
Heidi Lampinen, handläggare för IndustriAll Union to Union

Moderator: Annie Reuterskiöld, politisk reporter, SvD

Program:

08.30: Registrering och servering av frukostmackor 

09.00: Välkomna!

09.05: Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik 
Representanter från CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp presenterar några av de viktigaste utmaningarna och rekommendationerna från ”Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik”.

09.30: Paneldebatt med partierna
Riksdagsledamöter i utrikesutskottet från fem partier får svara på frågor om hur deras partier ser på en fortsatt feministisk utrikespolitik efter valet. Kommer alla partier vilja fortsätta föra en feministisk utrikespolitik under nästa mandatperiod? Hur skulle i så fall de olika partiernas feministiska utrikespolitik skilja sig från varandra?

10.25: Avrundning

Arrangörer: Afrikagrupperna, Diakonia, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kvinna till Kvinna, Läkare i Världen, MÄN, Operation 1325, Plan international Sverige, PMU, PRO Global, RFSL, RFSU, Rädda Barnen, Svalorna Indien Bangladesh, Svenska kyrkans internationella arbete, Union to Union, Wateraid och We Effect.

Organisationerna är medlemmar i CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp och medförfattare till Civilsamhällets Deklaration för en feministisk utrikespolitik.

 

Speak Your Mind

*